Yazımıza başlamadan önce aort damarı ve buna bağlı hastalıklar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak isterseniz “Aort Damarı Nedir ve Ne İşe Yarar?” konumuza göz atabilirsiniz.
Torasik anevrizma belirtileri, anevrizmanın arkus aortada olduğu zamanlarda görülmesi yüksek olasılıklıdır. Yırtılan bir anevrizma sıklıkla ani ve kuvvetli bir ağrıya, bununla birlikte anevrizmanın oluştuğu yer ve kanama miktarına bağlı olarak bilinç kaybına ya da şoka yol açabilmektedir. Aynı zamanda yırtılmış bir anevrizma muhakkak acil müdahale gerekir.
Aort denilen ana atar damarının farklı nedenlerle belirli bir çapı aşıp genişlemesi sonucu ortaya çıkan durum aort anevrizması olarak tanımlanmaktadır.
Aşırı sigara tüketimi sonucu damar sertliği ve sonrasında zayıflayan damar duvarları sonucu anevrizma gelişebileceği gibi genetik faktörlere bağlı da olabilmektedir.
Aort anevrizma taraması bilgisayarlı tomografi ile yapılabilir. Ülkemizde tansiyon ve damar sertliği probleminin yaygın olması nedeniyle, bu hasta grubunda en az bir kere aort anevrizma taramasının yapılması hayat kurtarıcı olabilir.
Bu semptomlar günlük hayatın aksamasında ve sosyal hayatın olumsuz etkilenmesinde rol oynayabilir.
Gönder Aort anevrizması, aort duvarının herhangi bir alanında meydana gelen şişkinlik veya balonlaşmadır. Bu genişleme aortun tüm kısımlarında gelişebilir.
Abdominal aort anevrizması rüptürü yaşayan hastalarda genelde kanamaya bağlı kardiyovasküler instabilite durumu vardır. Yani bu hastalık kritik hastalardır ve acil cerrahiye alınması gerekir.
Aort anevrizmalarının en sık sebebi kontrolsüz tansiyon yüksekliği ve aterosklerotik damar hastalığı denilen damar duvarında kireçlenme olmasıdır.
Nabız Hissi: Karında atar damar ritmi ile uyumlu bir nabız hissedilebilir. Özellikle aort anevrizması zayıf yapılı bireylerde, karın bölgesindeki anevrizma, elle hissedilebilir bir şişlik olarak fark edilebilir.
Doktorlar, hastanın şikayetleri ve tıbbi geçmişi hakkında bilgi toplar. Fizik muayene sırasında abdominal anevrizmaların varlığı bazen karın bölgesinde nabız gibi atan bir kitle olarak hissedilebilir. Ancak torasik anevrizmalar fizik muayenede genellikle saptanamaz.
Aort anevrizması gelişme riski yaşla birlikte, özellikle 60 yaşından sonra artar. Erkeklerde aort anevrizması gelişme olasılığı kadınlardan daha fazladır.
Herhangi bir aort anevrizması, aort duvarındaki dejeneratif değişiklikler sonucu oluşabilir. Dejeneratif değişiklikler, torasik aort anevrizmaları için daha fazla danger oluşturur.
Ateroskleroz gibi bağ dokusunu ilgilendiren bazı hastalıklarda da zamanla yaş aldıkça liflerin yeniden oluşturulma işlevi aksar.
Comments on “5 Tips about aort anevrizması belirtileri You Can Use Today”